Kia Optima Forums banner
1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter · #1 ·
My tachometer is not calibrated with speed odometer. Going 40MPH the tach reads 2800.The motor is not over rev. It doesn't seem to run rough.
2013 Kia Optima.
Thanks.
 

·
Registered
2011 Kia Optima
Joined
·
3,591 Posts
Doesn't state which model, but when at 40mph what gear does it indicate?
At that RPM with a LX, most likely third gear, but does it stay in third or upshift when going faster?
Need a little more info.
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Body Type SD
OPTIMA 2013.
THE CAR IS IN DRIVE ,DOESN'T RUN ROUGH, TRANSMISSION SHIFTS FINE.THERE IS A WINDING NOISE AROUND THE DASH CLUSTER IF YOU GET BLOW 20Mph you dont hear it ,above that you do. Highway speed at 60mph the tach reads 3800 rpm.
 

·
Registered
2012 Black SX Prem. & Tech.
Joined
·
2,293 Posts
Do you have paddle shifters, sport mode, or other controls that let you manually control what gear the automatic transmission is in?

For example, the 2013 Optima SX should have paddle shifters so you can adjust what gear the transmission is in.

Once you engage the manual shift mode, you will notice that the dashboard displays a number for what gear the transmission is in. Normally, it just shows "D" for drive. But in manual mode, it would say "3" or whatever gear.
 

·
Registered
2011 Kia Optima
Joined
·
3,591 Posts
No CEL? Maybe I'm on the wrong track. Are you saying that the engine/trans is fine, but just the tach is reading high? If so, just out of curiosity, have you changed the plugs lately? At times plugs will cause a problem with the tach, but most also causes a cel come on.
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter · #6 ·
It has a new motor due to a recall in 2019.If it was the plugs the car would have a misfires.
 
1 - 7 of 7 Posts
Top